HomeOutplacement, waardevol voor werkgever en werknemer

Outplacement, waardevol voor werkgever en werknemer

‘De sleutel tot het ontgrendelen van nieuwe kansen en mogelijkheden’

In de steeds veranderende arbeidsmarkt kan outplacement een waardevolle strategie zijn voor zowel werkgevers als werknemers. Maar wat houdt outplacement precies in en waarom zou je er gebruik van maken? In deze blog duiken leggen we uit wat outplacement inhoudt, hoe het werkt, en wat de voordelen zijn voor zowel werkgevers als werknemers.

Wat is outplacement?
Outplacement is een begeleidingstraject dat wordt aangeboden aan werknemers die hun baan verliezen, om hen te helpen bij het vinden van nieuw werk buiten de organisatie. Het doel van outplacement is om werknemers te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan die past bij hun vaardigheden, ervaring en interesses.
Outplacement komt meestal voor in situaties waarin een werknemer zijn baan verliest als gevolg van herstructurering, reorganisatie, bedrijfssluiting, of andere veranderingen binnen het bedrijf. Ook kan het vanuit de werknemer zelf komen, als de werknemer niet meer goed in zijn/haar plek zit binnen de organisatie en de werknemer samen met de werkgever besluit om het dienstverband te beëindigen.

Waarom outplacement?
Werkgevers kunnen ervoor kiezen om outplacement aan te bieden aan werknemers om verschillende redenen. Ten eerste draagt het bij aan het imago van de organisatie. Door te kiezen voor outplacement wordt invulling gegeven aan goed werkgeverschap waarbij  het welzijn van medewerkers van groot belang is. Daarnaast kan outplacement helpen om juridische conflicten te voorkomen en de transitieperiode voor werknemers bij ontslag te vergemakkelijken. Ook zorg je als werkgever ervoor dat de werknemer zicht heeft op een nieuwe baan die hem of haar past.

Hoe werkt outplacement?
Een outplacementtraject begint met een intakegesprek waarin de behoeften en doelen van de werknemer worden besproken. Wij gebruiken diverse programma’s en testen om dit verder in kaart te brengen. Vervolgens wordt een persoonlijk begeleidingsplan opgesteld, dat kan bestaan uit loopbaancoaching, trainingen, workshops, gesprekken met onze arbeidspsycholoog, hulp bij het opstellen van een cv, motivatiebrieven en uiteindelijk sollicitaties en netwerken. Het doel is om de werknemer te helpen bij het identificeren van nieuwe carrièremogelijkheden en het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.

Voordelen voor werkgevers en werknemers
Voor werkgevers biedt outplacement verschillende voordelen, allereerst natuurlijk de positieve impact op het bedrijfsimago, het voorkomen van juridische procedures en het behouden van een positieve relatie met vertrekkende werknemers. Voor werknemers kan outplacement helpen bij het verkrijgen van nieuwe vaardigheden, het versterken van zelfvertrouwen en het vinden van een nieuwe baan die past bij hun interesses en capaciteiten. Zo kan op een goede manier afscheid van elkaar genomen worden.

Kosten van outplacement
De kosten van outplacement kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de duur van het programma, het niveau van begeleiding en de omvang van de groep werknemers die het traject volgt. Sommige werkgevers kiezen ervoor om outplacement te financieren voor werknemers (bijvoorbeeld als onderdeel van een sociaal plan bij reorganisaties). Ook is het mogelijk om het outplacementtraject onderdeel te laten zijn van de transitievergoeding bij de vaststellingsovereenkomst waarmee het dienstverband wordt beëindigd. Dit biedt fiscale voordelen voor zowel werkgever en werknemer.  Voor meer informatie over de kosten van outplacement klik hier (link naar diensten).

Conclusie
Outplacement kan een waardevolle investering zijn voor zowel werkgevers als werknemers in tijden van verandering en transitie op de arbeidsmarkt. Door het bieden van ondersteuning, begeleiding en training aan werknemers die hun baan verliezen, kunnen werkgevers hun imago versterken en de transitieperiode voor werknemers vergemakkelijken. Het is dan ook belangrijk voor werkgevers om de mogelijkheden van outplacement te overwegen en te benutten als onderdeel van een sociaal verantwoord personeelsbeleid.
Ontdek hoe OZD advies jouw organisatie kan ondersteunen met een outplacementtraject met professionele begeleiding en expertise. Investeer vandaag in de toekomst van je medewerkers én je organisatie met een op maat gemaakt outplacementtraject van OZD advies.

Deel dit bericht: