HomeNo-riskregeling – subsidie voor zieke werknemers

No-riskregeling – subsidie voor zieke werknemers

Alles wat je moet weten over de no-riskregeling

In de complexe wereld van arbeidsrecht en sociale zekerheid kan de no-riskregeling een waardevol instrument zijn voor werkgevers en werknemers. Deze regeling, ook wel bekend als looncompensatie bij ziekte, biedt  financiële ondersteuning aan werkgevers. In deze blog duiken we dieper in op wat de no-riskregeling inhoudt, wie ervoor in aanmerking komt en welke (financiële) voordelen het met zich meebrengt voor zowel werkgevers als werknemers. Veel werkgevers lopen namelijk subsidies mis omdat ze hier niet van op de hoogte zijn.

Wat is de no-riskregeling?
De no-riskregeling is een regeling die werkgevers beschermt tegen financiële risico’s bij het in dienst nemen van mensen met een structurele functionele beperking. Wanneer een werknemer die onder deze regeling valt ziek wordt, compenseert het UWV een groot deel of de gehele kosten (70 tot 100%) van het loon dat de werkgever tijdens ziekte moet doorbetalen. Dit kan al vanaf dag 1 dat een werknemer ziek wordt en hierin wordt geen onderscheid gemaakt in kortdurende of langdurige ziekte. Dit betekent dat de werkgever financieel wordt ontlast en minder risico loopt bij het aannemen van personeel met een structurele functionele beperking.

Wie komt in aanmerking voor de no-riskregeling?
De no-riskregeling is van toepassing op verschillende groepen werknemers, waaronder mensen met een WIA-uitkering, een Wajong-uitkering (gehad), een WAO-uitkering, een WSW-indicatie heeft, mensen die vroeger op het speciaal voortgezet onderwijs hebben gezeten en mensen die onder de Participatiewet vallen. Verder vallen oudere en voormalig langdurig werklozen onder deze regeling. Ook werknemers met een ziekte of handicap die onder de doelgroep van de banenafspraak en de quotumregeling vallen, komen in aanmerking voor de no-riskregeling. Kortom, de regeling is bedoeld om werkgevers te stimuleren om mensen met een structurele functionele beperking in dienst te nemen.

Voordelen voor werkgevers
Voor werkgevers biedt de no-riskregeling verschillende voordelen. Allereerst verlaagt het de financiële risico’s die gepaard gaan met het in dienst nemen van mensen met een structurele functionele beperking. Doordat het UWV een groot of het volledige deel van het loon tijdens ziekte compenseert, hoeven werkgevers zich minder zorgen te maken over de kosten van ziekteverzuim. Daarnaast kan het inhuren van personeel met een arbeidsbeperking bijdragen aan een diverser personeelsbestand en een positief imago voor het bedrijf.

Voordelen voor werknemers
Ook voor werknemers biedt de no-riskregeling belangrijke voordelen. Het geeft hen de kans om op gelijke voet deel te nemen aan het arbeidsproces, ondanks eventuele beperkingen. Werknemers met een structurele functionele beperking kunnen zo hun talenten en vaardigheden benutten en een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf. Bovendien biedt de no-riskregeling financiële zekerheid bij ziekte, waardoor werknemers zich kunnen richten op hun herstel zonder zich zorgen te hoeven maken over inkomensverlies.

Conclusie
De no-riskregeling is een belangrijk instrument binnen de sociale zekerheid dat werkgevers en werknemers ondersteunt bij het in dienst nemen en behouden van personeel met een structurele functionele beperking. Door financiële risico’s te verlagen en gelijke kansen te creëren op de arbeidsmarkt, draagt deze regeling bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen de kans krijgt om naar vermogen mee te doen. Het is dan ook zaak voor werkgevers om zich bewust te zijn van de mogelijkheden die de no-riskregeling biedt en deze optimaal te benutten en te profiteren van de compensatie die voor deze regeling geldt.
Na twee maanden in dienst te zijn mag de werkgever navragen bij de werknemer een status heeft. De werknemer is verplicht om dit bekend te maken. Wij hebben een checklist ontwikkeld die werkgever kan gebruiken voor het inventariseren van de werknemers die onder de no-riskregeling vallen. Deze checklist kan door elke werknemer ingevuld worden.
Ben jij benieuwd of je gebruik kunt maken van de no-riskregeling voor één of meerdere werknemers binnen jouw organisatie? Download dan hier onze checklist of neem contact met ons op om jou hier verder bij te helpen.

Deel dit bericht: