HomeZiek zijn tijdens vakantie? Gewoon ziektedagen en geen verlofdagen

Ziek zijn tijdens vakantie? Gewoon ziektedagen en geen verlofdagen

Wat te doen als je ziek wordt op vakantie als werknemer? 

We hebben het misschien wel eens meegemaakt: ziek zijn tijdens je langverwachte vakantie. Maar wat veel mensen nog niet weten, is dat je deze dagen terug kunt krijgen op je vakantiesaldo. Vakantiedagen zijn bedoeld om tot rust te komen en te ontspannen, dus wanneer je ziek wordt, valt dat niet onder de ‘rustperiode’.  

In Nederland heb je als werknemer bepaalde rechten en plichten wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie. In deze blog bespreken we wat je moet doen als je ziek wordt tijdens je vakantie en hoe je dit moet doorgeven aan je werkgever. We richten ons daarnaast ook op de werkgever, wat een werkgever kan doen als dit voorkomt met één van zijn werknemers.  

Wat te doen als je ziek wordt op vakantie? 
Wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Hier zijn de stappen die je moet volgen: 

– Meld je ziek bij je werkgever: Zodra je merkt dat je te ziek bent om te genieten van je vakantie, meld je dit zo snel mogelijk bij je werkgever of leidinggevende. Dit kan telefonisch of via e-mail, afhankelijk van wat in de algemene voorwaarden staat. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft wat je symptomen zijn en hoe lang je denkt dat je ziek zult zijn. 
– Medische verklaring: Vraag om een medische verklaring van een arts ter plaatse. Deze verklaring dient als bewijs dat je daadwerkelijk ziek bent en kan nodig zijn om je ziekmelding te ondersteunen. Niet elke werkgever zal om jouw medische verklaring vragen, maar houd er rekening mee dat sommige werkgevers kunnen dus eisen dat de verklaring in het Engels of Nederlands is opgesteld. 
– Communiceer met je werkgever: Houd je werkgever op de hoogte van je situatie. Dit betekent niet dat je elke dag een update moet geven, maar wel dat je belangrijke veranderingen, zoals verlenging van je ziekteperiode, meldt. 
– Vraag om vervangende vakantiedagen: In Nederland heb je recht op vervangende vakantiedagen voor de dagen dat je ziek was tijdens je vakantie. Zodra je terug bent en weer aan het werk kunt, kun je bij je werkgever vervangende vakantiedagen aanvragen en de dagen compenseren. 

Tips voor werkgevers 
Als werkgever is het belangrijk om een duidelijk beleid te hebben voor ziekmeldingen tijdens vakanties. Het is verstandig om hierin transparant te handelen en dit vast te leggen in de algemene voorwaarden of een personeelshandboek.  
Vooraf kun je als werkgever al het één en ander voorbereiden. Hier zijn enkele tips om dit proces soepel te laten verlopen: 

– Communiceer het beleid: Zorg ervoor dat je werknemers op de hoogte zijn van het beleid rond ziekmeldingen tijdens vakantie. Dit kan door middel van een personeelshandboek of tijdens de onboarding. 
– Wees bereikbaar: Zorg ervoor dat er altijd iemand beschikbaar is om ziekmeldingen te ontvangen, zelfs tijdens vakanties. Dit kan een leidinggevende, HR-medewerker of een speciaal daarvoor aangewezen contactpersoon zijn. 
– Accepteer medische verklaringen: Accepteer medische verklaringen van artsen in het buitenland, mits ze duidelijk en professioneel zijn opgesteld. Het kan nuttig zijn om te specificeren in welke talen je de verklaringen accepteert. 
– Vervangende vakantiedagen: Zorg ervoor dat je een duidelijk proces hebt voor het toekennen van vervangende vakantiedagen. Dit helpt misverstanden en conflicten te voorkomen. Werknemers moeten weten hoe en wanneer ze deze dagen kunnen aanvragen. 
– Begrip en steun: Toon begrip en steun voor je medewerkers die ziek zijn geworden tijdens hun vakantie. Dit bevordert een positieve werkcultuur en zorgt ervoor dat medewerkers zich gesteund voelen. 

Conclusie 
Ziek worden tijdens je vakantie is vervelend, maar het is belangrijk om te weten dat je als werknemer in Nederland bepaalde rechten hebt. Door je ziekte tijdig te melden, een medische verklaring te verkrijgen en goed te communiceren met je werkgever, kun je ervoor zorgen dat je ziekmeldingsprocedure correct verloopt en dat je vervangende vakantiedagen ontvangt. Werkgevers kunnen hun medewerkers ondersteunen door duidelijke procedures te hebben en begrip te tonen. Via het verzuimprotocol in onze webshop (klik hier) kun jij alle stappen goed doorlopen en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Met deze stappen kun je ondanks ziekte genieten van je vakantie en zorgen voor een soepele terugkeer naar werk. 

Deel dit bericht: